+46 (0)26-53 21 30

Svensk Press skriver:

Admin 27 apr. 2016

Nytt Robotföretag i Gävleregionen

Ett företag i Gävle, som är specialiserat på intelligenta robotsystem för den tillverkande industrin! 

Det är precis vad som behövs inom regionen, för att få upp produktionsvolymer, fler arbetstillfällen och bättre lönsamhet.
Verkstäderna här är ju kända för sitt stora kunnande inom en- och få-styckstillverkning, t ex reservdelar för stålindustrin, och har ofta en funktionellt uppbyggd verkstadslayout.
VISRO, som det nya företaget heter, presenterades på ett robotseminarium på Sandbacka Park i Sandviken.
Samtidigt passade robotleverantören KUKA Nordic på att slå ett slag för framtidens verkstäder, Industri 4.0 – Internet of Things för industrin.

Peter Hammargård, Vd för VISRO AB.

KUKA informerade också om en ny typ av robot: LBR iiwaRoboten, som står för Intelligent Industrial Working Assistant. En liten knubbig kompis som klarar de flesta rörelser i tre dimensioner med sina 7 axlar och lastsensorer i alla axlarna.

Den är utvecklad för att samarbeta med sin mänskliga partner av kött och blod.

– Företaget VISRO, Create Visions with Robotics, har bara funnits i två månader men har över 50 års industrierfarenhet, förklarade Peter Hammergård, ansvarig för VISRO AB och fortsätter:
– VISRO är en del av Teknikkoncernen Järnvågen där vi har specialkompetens inom tillverkande industri tack vare systerföretagen IndustriAutomation och BEKAB som startade redan 1959.

VISRO vill hjälpa företag att förverkliga sina visioner om en robotiserad produktion.

Joacim Lorentsson, Head of Sales Nordic, passade på att presentera KUKA Nordic AB som en del av den globala KUKA gruppen.
Vidare berättade Joacim om utvecklingen av Industry 4.0, med tyngdpunkt på Tyskland, KUKAs hemvist:

-Tyskland satsar på tillverkning och industritjänster, medan man i Sverige hittills satsat ensidigt på industritjänster.

-Ett s k robotindex visar att den del av den tyska industrin, som robotiserar ökar sin produktion med 15 % per år, medan tysk konventionell industri i övrigt uppvisar minskande produktion. I Kina ökar industrin, som robotiserar sin tillverkning med 30 – 40 % per år – i vart fall hittills!

Emil Rosenquist, KUKA Nordic gav en översikt över KUKAs breda robotprogram. Komplett installerade och i drifttagna robotprojekt kräver investeringar inom ramen
500 000:- — 10 000 000:-.

Robotarna som togs upp klarar att lyfta i princip från noll till 1 300 kg. Och eftersom robotarna lätt synkroniseras och samarbetar, så klarar de lätt de dubbla lasterna.

Dagens värd Tony Eklöv, Industriautomation och Peter Hammergård gav oss en inblick i Järnvågenkoncernen och de ingående företagen med sina specialiteter.
En kort presentation nedan.

Teknikkoncernen Järnvågen AB utvecklar produktionen åt industrin.
Järnvågen sammantaget omsätter 40 Mkr/år, och har 45 anställda på 4 orter.

http://www.jarnvagen.nu

IndustriAutomation AB är automationsingenjörer som erbjuder tjänster med avancerad teknik inom verkstad-, järn och stål- samt pappersindustrin.

BEKAB arbetar med allt ifrån maskinkonstruktion till projektering av färdiga anläggningar, och har stor erfarenhet från både stålindustrin till den lätta mekaniska industrin, likväl som från cellulosa- och träindustrin.

Koproma Engineering AB är specialiserat på att lösa problem, konstruera och leverera nyckelfärdiga anläggningar och specialmaskiner.

VISRO AB konstruerar, levererar och installerar robotanläggningar.